Baza tekstova iz oblasti politike, kulture i psihoanalize
 
...AND JUSTICE FOR ALL: Iz Insajdera pravo u BIRN Foto: Oksana Toskić
Facebook Twitter Google
01.12.2018 / Prikazi

...AND JUSTICE FOR ALL: Iz Insajdera pravo u BIRN

<< Nazad na sadržaj
  < Prethodno
     Sledeće >

Motive iz teksta koji je 15. avgusta 2014. godine objavio najpre Middle East Eye, a potom preneli Teleprompter i Al Jazeera Balkans, sada preuzima BIRN, a zadatak da se bavi tom temom dobija Ivan Angelovski, bivši član redakcije emisije Insajder, koji nastavlja da vodi kampanju tekstom „Vođa palestinske opozicije sa svitom dobio srpsko državljanstvo“, objavljenim 30. januara 2015. godine na sajtu te organizacije Balkan Insight. Međutim, kada se za isti tekst odabere engleski jezik, naslov je sasvim drugačiji i glasi „Serbia Quietly Grants Citizenship to Abbas Rival“ („Srbija u tajnosti dala državljanstvo Abasovom protivniku“), što upućuje na smernice kojima treba tumačiti čitavu manipulaciju. Ideja je da se insinuira kako Vlada Srbije krišom daje državljanstvo Mohamedu Dahlanu, bivšem visokom funkcioneru palestinske stranke Fatah, koji je od 2010. i crnogorski državljanin i koji se u svakom od ovih tekstova predstavlja kao: osuđenik za delo klevete, za koju je dobio dve godine zatvora zbog toga što je u jednom intervjuu rekao da su palestinske snage bezbednosti pomagale u zaštiti izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali; kriminalac koji se u Palestini tereti za proneveru najpre 22, da bi u sledećem tekstu suma spala na 18, a drugi mediji pisali da mu se sudi za 17 miliona dolara; i politički neprijatelj predsednika Abasa, koji ga optužuje da je učestvovao u ubistvu njegovog prethodnika Jasera Arafata i da je naredio ubistvo najpre šestoro, a u drugom tekstu trinaestoro ljudi. Tako osnovna tema BIRN-a postaje: zašto su Dahlan, njegova porodica i petoro saradnika „između februara 2013. i juna 2014. godine“ dobili državljanstvo u „tajnosti“ (podaci su regularno objavljeni u Službenom glasniku), šta se krije od javnosti i šta bi o tome imali da kažu palestinski zvaničnici, čime novinari BIRN-a, kao i onomad u saradnji sa svojim prijateljem Florijanom Biberom, ponovo provociraju potencijalni diplomatski konflikt između dve države. U prilog tome, u tekstu se navodi da je Dahlan u Beogradu iznajmio vilu na Dedinju s pojačanim obezbeđnjenjem i time insinuira da je tu oformio svoj štab s ciljem da svrgne Abasa koji ga je upravo iz političkih razloga prognao.

Da BIRN i te kako mandatorno radi na izazivanju međudržavnog problema, svedoči i deo u tekstu iz kojeg se jasno vidi da je ova organizacija s tom namerom tražila komentar od portparola predsednika Abasa, koji je rekao „da će pisati srpskom premijeru i predsedniku i da će ih pozvati da promene odluku o dodeljivanju državljanstva Dahlanu i njemu bliskim osobama“, premda takvo pismo do danas nije upućeno. Ovaj tekst, da stvar za konzumente bude indikativnija, opremljen je privatnim fotografijama na kojima se u opuštenoj kućnoj atmosferi nalaze Dahlan, Vučić, njegov maloletni sin Danilo i Đukanović, koje su najpre navodno objavljene kao „kompromitujuće“ na palestinskom sajtu Inlightpress, u istom onom smislu u kojem su crnogorske Vijesti i direktorica MANS-a Vanja Ćalović septembra 2013. godine smatrali da je dovoljno snimiti zajedničku fotografiju Vladimira Popovića i Stanka Subotića kako bi se dokazala nekakva koruptivna veza između njih. Onako kako Subotić, tada osumnjičeni u procesu za šverc cigareta, na fotografiji koju Ćalovićeva slika u podgoričkom restoranu „Leonardo“ treba da kompromituje Popovića, a tačnije njegovu organizaciju Institut za javnu politiku i projekte na kojima ta organizacija radi, tako je ovde Dahlan kao označitelj-sredstvo upotrebljen da „kompromituje“ Vučića i Đukanovića.

Već istog dana, britanski Guardian, u kojem BIRN preko Dragane Nikolić Solomon i Gordane Igrić ima uticaja, od reči do reči prenosi tekst Angelovskog, s ciljem da drugi mediji, kao što su B92 i N1, mogu da citiraju mnogo renomiraniji izvor, što je način da tekst postane poznatiji nego da je popularizovan isključivo direktno sa sajta Balkan Insight;[1] Guardianovim stopama zatim očekivano kreće i Al Jazeera Balkans.[2] Od domaćih, namensko antivučićevski sajt pod nazivom Opozicionar takođe 30. januara pravi kompilatorni prilog od ovog i teksta s Middle East Eyea, Teleprompter 1. februara sastavlja svoj na osnovu BIRN-ovog teksta, uz identične fotografije, pod naslovom „Međunarodna kriminalna trojka sa Balkana“ – jasno, direktno i bez birnovskog okolišenja, dok Panovićev Danas dan kasnije na osnovu istog materijala u rubrici „Ličnost“ objavljuje Dahlanov portret, uz ciničan naslov „Počasni Srbin“ i rečenicu: „Palestinske vlasti zbog ovoga prete protestnim pismom srpskoj vladi.“ U međuvremenu, i ovaj BIRN-ov tekst, kao i mnogi drugi dosad, serijalno služi kao mamac na konferencijama za štampu u Vladi, na kojima ga kroz pitanja, najčešće premijeru, aktuelizuju uglavnom novinari s televizija B92 i N1, čije su kadrovske strukture deo istog antimiloševićevsko-profiterskog korpusa kao i BIRN, još iz vremena dok je ta organizacija funkcionisala pod nazivom IWPR – za vreme vlasti Zorana Đinđića. Upadljivo je da se pitanje o Dahlanovom državljanstvu 1. februara postavlja baš Ivici Dačiću, ministru inostranih poslova, iako njegovo ministarstvo uopšte nije nadležno za davanje državljanstva, već MUP, što opet oslikava težnju novinara da fingiraju međudiplomatski skandal. Zbog toga Tihomir Trišić istog dana u Akteru izveštaju s konferencije daje naslov „Dačić se ’ogradio’ od Dahlana“, što će reći da nije deo „međunarodne kriminalne trojke“, jer je u odnosu na ove čak i on, koji im je bio omiljena meta, sada savršeno dobar – Miša Banana ponovo je do daljeg stavljen u „Mikijevu fioku“, sintagmu koju je na Tviteru slavodobitno koristio Stevan Dojčinović, odajući tako u čijem interesu je sve vreme radio.

     Sledeće > 
  < Prethodno
<< Nazad na sadržaj

 
  1. „Mahmoud Abbas rival given Serbian citizenship, documents reveal“, The Guardian, 30. januar 2015.
  2. „Pasoš Srbije za lidera palestinske opozicije“, Al Jazeera Balkans, 30. januar 2015. (http://balkans.aljazeera.net/vijesti/pasos-srbije-za-lidera-palestinske-opozicije; pristupljeno 27. jula 2015).
 
Ištvan Kaić © All Rights Reserved.
Vrh strane