Baza tekstova iz oblasti politike, kulture i psihoanalize
 
...AND JUSTICE FOR ALL: Kolumnisti na iznajmljivanje Foto: Oksana Toskić
Facebook Twitter Google
01.12.2018 / Prikazi

...AND JUSTICE FOR ALL: Kolumnisti na iznajmljivanje

<< Nazad na sadržaj
  < Prethodno
     Sledeće >

Direktor vesti i programa Al Jazeere Balkans Goran Milić, na čijem sajtu Ratko Femić aktuelizuje afere, u intervjuu za Danas 19. oktobra 2014. godine razočarao je Bojana Cvejića, NUNS-ovog lovca na sagovornike koji su voljni da sebi daju neprofesionalnog oduška i optuže za cenzuru Aleksandra Vučića, rekavši da je u slučaju Olje Bećković i prestanka emitovanja emisije Utisak nedelje ne vidi, i dodao: „Na Al Džaziri ne odgovaramo za izjave ljudi koji nastupaju u našem programu. Jedino imamo princip da mi nemamo stavove o političarima. Naš novinar ne može reći, na primer, da je Aleksandar Vučić loše ili dobro postupio.“[1] Ipak, kako objasniti upadljivo forsiranje Ratka Femića u sekciji ’Mišljenja’, deklarisanog mrzitelja srpskog premijera i toliko očigledno neukog novinara? Da li se može poverovati u to da urednicima ni na pamet ne pada efekat takvog pisanja i da su ubeđeni da je to što će reći da stavovi njihovih gostiju, a ovo su pak još za to i plaćeni novinari, nisu stavovi redakcije – dovoljno da uvere nekog kako oni nemaju ama baš ništa s tim?

Ali Femić nije jedini primer; od polovine maja 2014. godine blog na ovom sajtu vodi i Dragoljub Draža Petrović, inače kolumnista Danasa, koga prenose i podgoričke Vijesti, upravo jedno od ožalošćenih lica i veliki branitelj Olje Bećković, koji će 20. jula 2015. za taj blog napisati: „Kurcšlus je nastao, izgleda, kada je Bećkovićeva u toj emisiji u kojoj je Vučić bio po želji menadžmenta televizije njega tretirala ko mače muškatle, posle čega se desio zanimljiv ’fenomen’ – ni premijer ni njegovi saradnici više nisu hteli da gostuju u ’Utisku’. A oni nekako imaju dojam da sve emisije u kojima ne gostuju ili, pak, ne mogu da postavljaju pitanja voditelju, već voditelj pitanja postavlja njima, i ne treba da postoje, jerbo koče reforme. Tako da je rešeno – daj da Bećkovićevu odstrelimo za primer ostalima. Logika vlasti u slučaju ’Utiska nedelje’ bila je upravo logika koja se primenjuje u masovnim tučama – ako na početku odmah prebiješ najjačeg na suprotnoj strani, ostali će se razbežati. I neće se ubuduće mnogo mangupisati.“[2] Odavde je jasno da Milićeva izjava treba da posluži samo kao privid nedešavanja i izazove lažnu ravnotežu spram onog što se zaista dešava na sajtu tog medija.

Isti kolumnista, očigledno angažovan baš zbog antivladine propagande koju širi, objavljuje svoje tekstove na još jednom regionalnom mediju – sajtu TV N1 – koji u svom konceptu promoviše saradnju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, pa tako četiri dana posle teksta na katarskom mediju i dva dana nakon posete sva tri člana Predsedništva BiH Srbiji, koja se desila prvi put na ovim prostorima, lansira posve neukusan tekst pod naslovom „Bulevar Bakira Izetbegovića“. Jedan detalj u vezi s ovim je posebno šokantan; zaposleni na TV N1 specijalno za Petrovićeve tekstove prave foto-montaže, pa je tako za ovaj montiran Vučić koji drži u ruci uličnu tablu, u smislu aluzije na prelepljivanje table Bulevara Zorana Đinđića tablom s imenom optuženika za ratne zločine Ratka Mladića – s namerom da se obesmisli ono što danas radi kao premijer Srbije, s obzirom na to što je činio pre sedam godina kao generalni sekretar opozicione Srpske radikalne stranke.

Dakle, gde to još u svetu jedna podružnica CNN-a, koja se deklarativno zalaže za regionalnu saradnju i pomirenje među narodima bivše Jugoslavije, na sajtu svoje televizije kreira foto-montažu za kolumnistu koja treba da obesmisli upravo vanserijski i događaj od velikog političkog značaja u regionu? Možda ista ona koja na dan dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici u svoj studio dovodi Đorđa Vukadinovića, Koštuničinog starog analitičara i mrzitelja Zorana Đinđića, koji, uzgred, taj genocid negira – samo zbog toga da bi bio gost koji će odlazak Vučića u Potočare okarakterisati kao znak servilnosti prema zapadnim silama, baš kao i Staša Zajović iz Žena u crnom, koja će to reći uživo s lica mesta. Specijalni program povodom ovog događaja vodi novosadska voditeljka Jovana Štetin, jedna iz grupe novinara koji su na N1 prešli sa B92, a koja za vreme napada terorista sa Kosova na policijsku stanicu u selu Gošince u Makedoniji, 21. aprila 2015, po uzoru na organizacije kao što su BIRN, na Tviteru zastupa tezu da bivša jugoslovenska republika to sve lažira, da ubija sopstvene građane kako bi skrenula fokus s nezadovoljne opozicije, nazivajući Makedoniju „spin-državom“.

     Sledeće > 
  < Prethodno
<< Nazad na sadržaj

 
  1. „Goran Milić: Ne vidim cenzuru Utiska nedelje“, Danas, 19. oktobar 2014.
  2. „’Utisak nedelje’ – više nemamo dokaz da nismo ludi“, Al Jazeera Balkans, 20. jul 2015. (http://balkans.aljazeera.net/profil/dragoljub-draza-petrovic; pristupljeno 26. jula 2015).
 
Ištvan Kaić © All Rights Reserved.
Vrh strane