Baza tekstova iz oblasti politike, kulture i psihoanalize
 
KAD PORASTEM BIĆU NOVINAR: Je suis BIRN Foto: Oksana Toskić
Facebook Twitter Google
01.12.2018 / Prikazi

KAD PORASTEM BIĆU NOVINAR: Je suis BIRN

<< Nazad na sadržaj
  < Prethodno
     Sledeće >

Na ovom detalju ponovo će se ogoliti medijska transverzala koja je uz pomoć BIRN-ove preteče IWPR početkom dvehiljaditih funkcionisala i tokom afere „Nacional“, odnosno tekstova o duvanskoj mafiji, koja je instalirala medijski tetraedar označitelja Đukanović–Subotić–Popović–Đinđić, najpre za poslovne potrebe JTI-a, a onda i za političke svih koji su u tome nalazili interesa. Cilj je i ovoga puta stvoriti sliku u domaćoj javnosti i unutar same vlasti da strani mediji, u ovom slučaju berlinski Tageszeitung, pišu negativno o Vučiću, a zapravo istim jezikom kao antivladini mediji u Srbiji, koji na taj način treba da zadobiju legitimitet koji prikriveno sami sebi daju. Za razliku od priloga sačinjenog u vreme predizborne kampanje, 21. januara 2014, kada je falsifikovao intervju iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga sa tada prvim potpredsednikom Vlade, umetnuvši za Vučića reč „evrofanatik“, Deutsche Welle sada primenjuje nešto kompleksniju manipulaciju – izostavlja link do teksta koji mu je izvor. Zašto to čini? Upravo zbog toga da bi se sakrila činjenica da izvorni članak „Der Journalist als Gläubiger“ („Novinari kao poverioci“) za Tageszeitung ne odražava nekakav stav nemačkog mnjenja i da ga nije napisao nikakav strani novinar, već jedan od urednika Vremena Andrej Ivanji, koji je dopisnik sajta ovog berlinskog medija i autor većine tekstova o političkoj situaciji u Srbiji u kojima se pominje Aleksandar Vučić. Tako kad Deutsche Welle citira neuobičajeno sarkastične pasuse „iz nemačke štampe“, on u rezultatu procesom medijskog „autsorsinga“ obmanjuje javnost jer uistinu samo ponavlja pisanje novinara jednog beogradskog nedeljnika i ništa više od toga.[1]

Takođe, prilog koji je sastavio DW lažno je iskonstruisan tako da po diktatorskoj liniji uzajamno upoređuje Aleksandra Vučića i turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, o kojima Tageszeitung piše u istom broju, ali u dva potpuno različita teksta, koji nemaju veze jedan s drugim. S druge strane, izostavljen je još jedan indikativan detalj – da je jedan od sagovornika u članku Andreja Ivanjija koordinator BIRN-a za Srbiju i njegov kolega iz iste redakcije Vremena Slobodan Georgijev, tj. da urednik intervjuiše sopstvenog zaposlenog. Sada je moguće i rekonstruisati transverzalu: Georgijev pod komandom Gordane Igrić iz BIRN d. o. o., koji nakon premijerove reakcije povodom teksta o Zapadnoj Tamnavi vode pasivno-agresivnu kampanju žrtve koju ugnjetava vlast, uz pomoć svog urednika Ivanjija plasira članak u Tagezeitung, da bi ga zatim po dogovoru preneo Deutsche Welle i frizirao ga kao izraz nemačkog javnog mnjenja, koje navodno podržava i brani taj isti prevarantski BIRN.

Najdegutantniji momenat u kampanji tiče se, međutim, eksproprijacije stvarnih žrtava u terorističkom napadu pripadnika tzv. Islamske države (ISIS) na prostorije redakcije satiričnog lista Charlie Hebdo u Parizu, 7. januara 2015. godine – samo dan pre no što je u Srbiji objavljen BIRN-ov tekst – u kojem je stradalo 12 ljudi: desetoro zaposlenih u tom mediju i dva policajca, dok je pored toga ranjeno 11 lica. Već istog dana kada se desio napad, građani Francuske, ali i drugih evropskih zemalja, učestvovali su u masovnim okupljanjima za pomen žrtvama, koja su, u znak saosećanja, ali i s jasnom političkom porukom, nosila naziv „Je suis Charlie“ („Ja sam Šarli“). Tri dana kasnije, kako bi profitirala na slučaju i pokušala da povuče paralelu s tragično nastradalim novinarima, organizacija BIRN u Srbiji, čije je novinare dan ranije premijer Vučić nazvao lažovima, bez imalo stida povlačeći paralelu s ubijenim kolegama, kači na društvenim mrežama redizajniranu parolu koja sada glasi „Je suis BIRN“ i stavlja svoj logo na mesto pariskog nedeljnika.

Dan kasnije, 11. januara, to preuzima nekadašnja intelektualka Vesna Rakić Vodinelić, u međuvremenu, kao u Kafkinoj Metamorfozi, naprasno preobražena u ogromnu bubu – aktivnog politikanta. Nazivajući premijera Srbije „neuravnoteženim autokratom“, takva u tekstu za Peščanik piše: „On koji je, dakle, uz sve ostalo i Charlie, optužuje predstavnika EU, u koju navodno entuzijastično vodi Srbiju, da je platio (da li baš sam Davenport iz sopstvenog džepa?) BIRN-u da napada Vladu, sve sa neograničenom slobodom misli i reči na koje izgleda samo on ima ekskluzivno i apsolutno pravo. Kao da ne razume (a razume dobro, ali ne haje) da je sloboda govora sloboda građanina prema moćniku i protiv njega, a ne obrnuto. Pa hajde da mu ipak nekako odgovorimo, bar da uz napis ’Ja sam Šarli’, danas i ovde okačimo i još ponešto, prema sopstvenom ukusu: ’Ja sam Ćuruvija’, ’Ja sam BIRN’, ’Ja sam Olja’, ’Ja sam Corax’, ’Ja sam Brankica’…“[2] Na ovaj način poznate antiratne profiterke, koje nisu ništa drugo do uzurpatori žrtava čiji užas stradanja nikada realno nisu iskusile – bilo da je reč o profesorki prava u penziji ili pak o nekadašnjoj urednici Instituta za izveštavanje o ratu i miru, koja je usput specijalizirala na pribavljanju sredstava po donatorskim večerama – pokazuju svoje pravo lice i umeće u zanatu koji najbolje obavljaju.[3] Akademska građanka, koja se jednom u životu bavila pravom, u nastavku teksta ministra policije Nebojšu Stefanovića otvoreno naziva kriminalcem, „jer je plagijat krivično delo“, koji je, kako tvrdi, „jasno dokazan posredstvom medija“,što najbolje govori o tome u sastavu kakvog kartela operiše i na čiju podršku računa kada ispisuje stvari koje ni student prve godine prava ne bi smeo sebi da dozvoli.

Godinu dana kasnije, 21. marta 2016, isto lice člankom na istom sajtu pod nazivom „Kričanje na KRIK“ staje u odbranu Stevana Dojčinovića, koji po identičnom modelu kao i BIRN pravi od sebe novinarsku žrtvu, samo zato što je u javnosti obelodanjeno ono što ta organizacija namerava da učini i što će se već 13. aprila ispostaviti kao potpuno tačno, kada na njenom sajtu bude bila objavljivljena priča „Premijer i njegova porodica vlasnici 786 kvadrata“. Svi detalji, akcenat teksta, pokušaj da se nekretnine premijerovog oca prodate pre više od dvadeset godina prikažu kao vlasništvo Aleksandra Vučića i sl. potvrdili su pisanje Informera od 17. marta, zbog kojeg je NUNS predložio njegov bojkot, ne objašnjavajući šta je to tačno glavni urednik Dragan J. Vučićević uopšte prekršio, budući da se zakonom nigde ne zabranjuje kritika rada novinara, raskrinkavanje afera, kao i da je u javnom interesu izveštavanje o tome kako ih određene grupe za medijski pritisak, baš kao i u vreme Đinđića – pripremaju.

I ovaj slučaj pokazao je, ipak, da se svaka anticipacija afere u uslovima već postojeće oštre polarizacije u društvu i taborno naelektrisanog ambijenta neumitno i sama pretvara u aferu od strane onih kojima je bitno da je na ovaj ili onaj način iniciraju. Štaviše, Informerova senzacionalistička intervencija u tok događaja ovde deluje kao neka vrsta bonus materijala, poklona za kreatore afera, pa tako u nameri da zaštiti (iskoristi) Vladu Srbije, dugogodišnji egzibicionista iz srpskog Nacionala i dalje povlači poteze koji joj samo još više idu na štetu.[4] Pravu nameru KRIK-a i ključ po kojem treba čitati „istraživanje“ koje će biti objavljeno gotovo mesec dana kasnije, otkrio je pak niko drugi do Dojčinovićev poslodavac i pravi osnivač te organizacije, Dru Saliven iz OCCRP-a, u autorskom tekstu „Srpski tabloidni borbeni pas služi moćnim gospodarima“, objavljenom na BIRN-ovom sajtu Balkan Insight već dan nakon izlaska prvog u nizu tekstova iz Informera, 18. marta. U njemu se sasvim jasno i unapred iznosi tvrdnja (propagandni cilj je predefinisan, što čini uslov mogućnosti medijskih atentatora) da je premijer Srbije Aleksandar Vučić zapravo sakrio svoje nekretnine pod imenom članova porodice, što istog dana prenosi i KRIK. Na ovaj način, na videlo izlazi radna formula čitavog tima: ono što, zarad održavanja kakvog-takvog privida novinarstva u tekstu, nije dozvoljeno Dojčinoviću da napiše, uvek jeste Salivenu, izmeštenom u Sarajevo.

     Sledeće > 
  < Prethodno
<< Nazad na sadržaj

 
  1. Ali to nije prvi put: ovaj medij je istu stvar učinio i 30. maja 2014. godine, u vreme poplava, kada je lansirao prilog pod nazivom „Vučićev šou i gušenje kritike“, koji potpisuje Dijana Roščić, a prenosi i hrvatski portal SEEbiz, blizak BIRN-u i antivladinom sektoru u Srbiji, pod nazivom „Tageszeitung: Vučić sejao paniku i pojačavao haos“ i uz nadnaslov „Žestoka kritika“. Tekst koji je četiri dana ranije izašao u Tageszeitungu, međutim, nosi naslov „Ein Virus namens Zensur“ („Virus zvani cenzura“), autora izvesnog Tomasa Breja, kojem je to jedini članak koji je do dan-danas napisao za ove novine. Interesantno je da ovaj tekst sadrži linkovane reči koje vode na veb stranice isključivo na srpskom jeziku. Naredni značajniji slučaj dešava se 21. jula 2014. godine, kada u Tageszeitungu izlazi Ivanjijev tekst „Die Pampigkeit des Herrn Vucic“ („Loša narav gospodina Vučića“); još istog dana prenosi ga po dogovoru srpska redakcija Deutsche Wellea pod naslovom „Cenzura cveta, Mercedes ni od korova“, potpisuje ga Jakov Leon, izvorni tekst ponovo nije linkovan, dok prva rečenica priloga glasi: „Kritičari vlasti u Srbiji suočavaju se sa ozbiljnom cenzurom, primećuje berlinski TAZ i piše, kako se blogovi blokiraju, a autori hapse“ (kurziv, aut.). Manje-više identičan postupak podvale sprovodi se i u slučaju sajtova Osservatorio Balcani e Caucaso i Le Courrier des Balkans.
  2. „Je suis BIRN“, Peščanik, 11. januar 2015. (http://pescanik.net/je-suis-birn/; pristupljeno 13. maja 2016).
  3. Identičan model manipulacije primenjen je i u Podgorici dvanaest godina ranije: „Svanuo je 11. jun 2003. godine. Bilo je toplo, podgoričko veče. Na Trgu Ivana Milutinovića mnogo ljudi. Okupila ih je Ljilja Raičević. Na hepeningu pod nazivom ’10.000 S. Č.’. Naslov tog uličarskog ’pozorišta’ htio je da sugeriše da su svih 10.000 prisutnih, pojedinačno S. Č. I jesu. Mnogo ih je, ali nijesu mogle bolje sebe da nazovu. Slažem se sa njima. Možda bi ih ja nazvao drugačije. Gore po njih“ (Piperović, Z., Moldavka: Povratak iz pakla, autorsko izdanje, Podgorica, 2015, str. 87). Ili, u drugoj knjizi: „Bio je miting podrške S. Č. u organizaciji SŽK i na mitingu je bio nazočan i Peco [Predrag Popović, funkcioner crnogorske Narodne stranke, prim. aut.]. I ne samo to. Zorno se slikao ispod transparenta na kojem je pisalo ’Svi smo mi S. Č.’. Veću istinu o sebi nijesu mogli ustvrditi“ (Piperović, Z., Moldavka – istinita priča, autorsko izdanje, Podgorica, 2013, str. 46).
  4. Da ovakav ishod niza radnji nije ni najmanje obeshrabrio njene aktere, iako taj glagol koriste kako bi se prikazali nemoćni i sitni nasuprot autoritarnoj vlasti, svedoče i tvitovi Stevana Dojčinovića i njegovog šefa aeroinženjera Drua Salivena, koji su se pojavili u peodu nakon objavljivanja teksta o „premijerovim nekretninama“ (manipulacija u sličnom smislu kao i prilikom primene sintagmi „stanovi Siniše Malog“ ili „veze Zlatibora Lončara sa Zemunskim klanom“), a koje je 20. aprila 2016. godine prenela i Politika. „Dru Saliven, [...] preko svog Tviter naloga komentariše tekst Čikago tribjuna o tome kako ’ruski uticaj raste u Srbiji’. ’EU i Rusija se bore za Srbiju? Da li vuku stari Titov potez? Ali mi znamo da organizovani kriminal već vlada Srbijom’, zaključuje osnivač OCCRP-a [...] Na to se gotovo idealno nadovezuje tviter-vapaj drugog OCCRP saradnika, Stevana Dojčinovića, prvog čoveka organizacije KRIK. ’Pomognite KRIK malom donacijom, a mi ćemo istražiti imovinu prve postave buduće vlade’, kriknuo je Dojčinović na Tviteru. Centriranu loptu spremno je dočekao Saliven, pojasnivši da će donacija KRIK-u pomoći u njegovoj borbi protiv vlade i novina u Srbiji koje su pod uticajem organizovanog kriminala. Drugim rečima, Saliven i Dojčinović neće se zadržati samo na istrazi Vučićeve imovine, posla za njih biće izgleda još i više posle izbora“ („Krik zbog donatora ili Rusije“, Politika, 20. april 2016).
 
Ištvan Kaić © All Rights Reserved.
Vrh strane