Baza tekstova iz oblasti politike, kulture i psihoanalize
 
...AND JUSTICE FOR ALL: Posledice trominutnog uključenja Foto: Oksana Toskić
Facebook Twitter Google
01.12.2018 / Prikazi

...AND JUSTICE FOR ALL: Posledice trominutnog uključenja

<< Nazad na sadržaj
  < Prethodno
     Sledeće >

Jugoslav Ćosić, aktuelni direktor programa antivladine TV N1, ako je suditi po pismu koje je Ratko Knežević uputio Večernjim novostima, obraćajući se Veranu Matiću nakon emisije na B92 u kojoj je gost bio Nebojša Medojević, predlagao je Kneževiću da preuzme do 40 odsto vlasništva kuće B92 „od vas lično ili od vaših partnera koji se, po njegovim rečima, žele vratiti svom osnovnom biznisu – prodaji kafe“. „Ćosić je kontaktirao sa mnom i obaveštavao me o finansijskoj situaciji TV B92 i mogućnosti otkupa velikog dela akcija. Ćosić me je obaveštavao i o raznim drugim medijskim projektima koje on paralelno izvodi na drugim privatnim televizijama u Srbiji, posebno na TV Foks“, navodio je Knežević, sveteći se na taj način zbog Subotićevog uključenja.[1] Knežević tvrdi da je od Ćosića, koji je tradicionalno dezorijentisan i u tom trenutku pod velikim uticajem medijske propagande iz srpskog tužilaštva i policije, posle intervjua s Milom Đukanovićem, emitovanog 10. februara 2010. godine, dobio SMS poruku izvinjenja sledeće sadržine: „Drago mi je da se Milo preznojavao na moja pitanja koja nije očekivao, a neka to bude i umesto izvinjenja tebi za pitanja koja nisu imala smisla u našem intervjuu.“ Crnogorski premijer u razgovoru sa Ćosićem direktno je optužio srpske državne organe da su preuranjenim medijskim najavljivanjem istrage odbeglom Darku Šariću, prvoosumnjičenom za šverc više od dve tone kokaina iz Urugvaja, praktično dali signal da se skloni. Rekao je i da su crnogorski organi vlasti poslednji dobili informaciju o istrazi protiv tog čoveka. „Ne prihvatam da se Crna Gora kriminalizuje zbog toga što je neko ko je osumnjičen za kriminal poreklom iz Crne Gore“, rekao je Milo Đukanović.[2]

Veran Matić, direktor informativnog programa B92, tokom 2010. godine, posle Subotićevog uključenja u emisiju Intervju sa Jugoslavom Ćosićem, u dva navrata je putovao u Ženevu da bi se sreo s njim i uzeo kopiju kompletne dokumentacije o privatizaciji kompanije Novosti, obećavši snimanje specijalne emisije na tu temu; do dan-danas taj dogovor kuća B92 nije ispoštovala. Isti materijal Subotić je početkom 2011. godine poslao Verici Barać iz Saveta za borbu protiv korupcije, na osnovu kojeg je nastao Izveštaj o privatizaciji kompanije Novosti, objavljen 17. maja iste godine na sajtu tog tela. Nakon upadljivog ignorisanja izveštaja od strane vlade Mirka Cvetkovića i Tužilaštva za organizovani kriminal Miljka Radisavljevića, Savet za borbu protiv korupcije 16. juna podneo je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u Beogradu protiv sedam lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivična dela zloupotrebe službenog položaja, prevare, falsifikovanja isprave i udruživanja radi vršenja krivičnih dela – protiv Predraga Bubala, bivšeg ministra za privredu i privatizaciju, Milana Beka, biznismena i većinskog vlasnika Novosti, Milka Štimca, bivšeg predsednika Komisije za hartije od vrednosti, Dejana Malinića, Đorđa Jovanovića i Dušana Bajeca, članova komisije, i Manojla Vukotića, direktora NIP Novosti. Milan Beko u dva navrata je tužio Vericu Barać na ime pretrpljenih duševnih bolova i povrede časti i ugleda – 14. januara i 1. februara 2011. godine – pre nego što je nekadašnja predsednica Saveta 4. februara i najavila objavljivanje Izveštaja, verujući da tužena nema nikakve dokaze protiv njega. Krivična prijava koju je podneo Savet najpre je stopirana po nalogu Miodraga Rakića, da bi zatim postupanje po njoj zaustavio inspektor Bogdan Pušić.

Iako je zvanični vlasnik TV N1 kompanija Adria njuz iz Luksemburga, glavni pokrovitelj ovog kanala je United Group BV, koja je potpisala sporazum s firmom koja u svom vlasništvu drži kanal CNN International. Srpska kompanija čiji je vlasnik firma United Group jeste kompanija Srpske kablovske mreže (SBB) koju je osnovao Dragan Šolak, aktuelni predsednik Upravnog odbora United Group, dok je jedan od njegovih savetnika Kamerun Manter, bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, u periodu od 2007. do 2009. godine.[3] Nekadašnji novinar B92, danas na TV N1, kanalu koji je u redosledu digitalne D3 televizije SBB postavljen na drugo mesto (odmah posle RTS1), vodi emisiju Pressing, koja, pored vesti i jutarnjeg programa Novi dan, prema najčešćem izboru sagovornika predstavlja izvor antivučićevske propagande na ovoj televiziji, gde se, baš kao i u Mostu Radija Slobodna Evropa ili u Zumiranju Vremena, po pravilu ne sučeljavaju stavovi vlasti i njihovih kritičara, nego se prostor ustupa istomišljenicima koji zatim skupa napadaju vlast. O tome da je cilj ove emisije da se po svaku cenu, koliko god oni rušili etičke kodekse javnog nastupa i, uslovno rečeno, odskakali iz renomea koji iza sebe ima američka stanica CNN, dovedu takvi gosti, najbolje svedoče emisije od 21. maja 2015. godine, u kojoj se tolerišu klevete i vulgarizmi pisca Marka Vidojkovića, i od 24. marta iste godine, u kojoj je jedan od gostiju, glavni urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković, nastupio u alkoholisanom stanju.

     Sledeće > 
  < Prethodno
<< Nazad na sadržaj

 
  1. „Zagrizi pismo!“, E-novine, 19. mart 2010. (http://www.e-novine.com/entertainment/entertainment-tema/35879-Zagrizi-pismo.html; pristupljeno 16. avgusta 2015).
  2. Bratska hajka; Crna Gora – jedna osporavana državnost, Centar za bezbednost i toleranciju, Beograd, 2013, str. 134.
  3. Izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji, Savet za borbu protiv korupcije, Vlada Republike Srbije, Beograd, 26. februar 2015, str. 30. (http://www.antikorupcija-savet.gov.rs/Storage/Global/Documents/izvestaji/izvestaj2026%2002.pdf; pristupljeno 16.avgusta 2015).
 
Ištvan Kaić © All Rights Reserved.
Vrh strane