Baza tekstova iz oblasti politike, kulture i psihoanalize
 
IZ CRNE GORE, S LJUBAVLJU: Sve je isto samo Biroa nema Foto: Oksana Toskić
Facebook Twitter Google
01.12.2018 / Prikazi

IZ CRNE GORE, S LJUBAVLJU: Sve je isto samo Biroa nema

<< Nazad na sadržaj
  < Prethodno
     Sledeće >

Dan uoči konferencije za novinare koju je Vanja Ćalović održala u Podgorici, zaplašena zbog Vučićeve reakcije posle pokušaja kompromitovanja Đukanovića, redakcija Kurira 25. juna 2014. godine objavljuje da joj je sajt pod hakerskim napadom, a Aleksandar Rodić instrumentalizuje Asocijaciju medija i NUNS da pod hitno izdaju saopštenja o specijalnoj važnosti da se otkrije ko napada taj tabloid. Sutradan premijer Vučić izjavljuje da, prema podacima visokotehnološkog odeljenja MUP-a, iza napada stoje lica iz Zagreba i Rijeke koja su kao članovi navijačkih grupa bila nezadovoljna Kurirovim izveštavanjem sa meča Hrvatska–Meksiko na Svetskom prvenstvu u Brazilu koje se tada igralo.[1] Zbog toga što su E-novine razotkrile uzajamno povezana lica koja sastavljaju manipulativne tekstove u Kuriru, ovaj list 26. juna na naslovnicu stavlja natpis „Neverovatno, on je neuništiv: Beba opet vuče konce po Srbiji?“, iz kojeg se tačno raspoznaje da je njegov kreator nastavljač kampanje koja se protiv Popovića vodila za vreme vlade Zorana Đinđića, kao i nakon njegovog ubistva, s ciljem da se Đinđićevi saradnici potpuno diskvalifikuju, optužnica obori, a uvođenje vanrednog stanja i akcija „Sablja“ prikažu kao masovno kršenje ljudskih prava – što se potpuno uklapa u profil Vladimira Božovića; mete u tekstu su ovoga puta članovi Popovićevog Instituta za javnu politiku.

Time što je optužila Popovića da stoji iza postavljanja njenog zoofiličnog videa na internet, Ćalovićeva daje šlagvort Kuriru da u izdanju od 27. juna drugi dan uzastopce na naslovnu stranu stavi Popovića i dva momenta se instantno objedinjuju; ne samo što se, kao i u slučaju Olje Bećković, oberučke prihvataju optužbe koje iznosi osramoćena direktorka MANS-a, nego se to povezuje i s napadima na Kurirov sajt, ne mareći više ni za Vučićevo objašnjenje od prethodnog dana, pa tako nastaju čak tri teksta – „ĆALOVIĆ: Beba objavio u Informeru sramnu montažu seksa žene sa psom!“, „Kurir napadnut zbog odbijanja da učestvuje u monstruoznim planovima Vladimira Bebe Popovića“ i „MEDIJSKI MRAK: Treći pokušaj centara moći da ugase Kurir!“. Idejni tok manipulacije je sledeći: iskoristiti mejl od 31. januara 2014. godine koji je Popović uputio Kuriru, prosledivši snimak Vanje Ćalović koji je dobio; predstaviti ga kao nalog da se to objavi u tom mediju; pa pošto je Kurir „odbio da ga objavi“, proglasiti da je „medijski mag, koji je moćan kao da je ponovo imenovan za šefa vladinog biroa za medije“ (prebacivanje Vučiću) strašno ljut i da se sada sveti tako što obara sajt. Budući da pribegava ovom metodu, odgovoran je i za ostale slučajeve tzv. cenzure na internetu koji deo javnosti pripisuje Aleksandru Vučiću i zbog toga, baš kao što ga je svojevremeno Đinđić „oterao“ jer se služio „nedozvoljenim metodama“ iza njegovih leđa, tako isto treba da postupi i Vučić i time prekine svaku saradnju s njim.

Posle emisije Utisak nedelje, kampanji Kurira priključuje se i list Blic, gde specijalan zadatak da se služi neistinama u vezi s Popovićem iz resantimana prethodne decenije, pod mentorstvom Svetomira Marjanovića, dobija nekadašnja novinarka rubrike ’Beogradska hronika’ Lana Gedošević, zatim nedeljnik Vreme s Milošem Vasićem, Dragoljubom Žarkovićem i Jovanom Gligorijević, kao i Politika, kojoj se uz Ljiljanu Smajlović pridružuje još jedan dobro poznati medijski atentator iz vremena Koštunice – Miša Đurković. Podgoričke Vijesti prenose sve navode iz Popovićevog gostovanja koji mogu da se iskoriste protiv Mila Đukanovića,[2] pa tako i neistinu da je sagovornik ustvrdio da crnogorski premijer kontroliše tamošnje izdanje Informera, koju je zatim pod pretnjom tužbe novinar tog lista Neđeljko Rudović bio prinuđen da demantuje. Istu laž u svojoj knjizi iznosi i Stevan Dojčinović iz CINS-a, s namerom da pokaže kako snimak zoofilije nije mogao dospeti u medije bez saglasnosti Đukanovića i na taj način daje doprinos odbrani svoje koleginice iz matičnog OCCRP-a – Vanje Ćalović.[3] Na jednoj od konferencija za novinare, upitan šta misli o Vladimiru Popoviću i kako komentariše pojedine navode iz emisije Utisak nedelje, premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ne želi da učestvuje u hajci koja se vodi protiv tog čoveka.

     Sledeće > 
  < Prethodno
<< Nazad na sadržaj

 
  1. „VUČIĆ: Portal Kurira napali su navijači iz Hrvatske!“, Kurir, 26. jun 2014.
  2. „Popović otkrio ko je šef medijske mafije“, Vijesti, 1. jul 2014.
  3. Dojčinović, S., Šarić: kako je balkanski kokainski kartel osvojio Evropu, Samizdat, Beograd, 2014, str. 262.
 
Ištvan Kaić © All Rights Reserved.
Vrh strane