Baza tekstova iz oblasti politike, kulture i psihoanalize
 
IZ CRNE GORE, S LJUBAVLJU: Ko stoji iza ekipe Kurira? Foto: Oksana Toskić
Facebook Twitter Google
01.12.2018 / Prikazi

IZ CRNE GORE, S LJUBAVLJU: Ko stoji iza ekipe Kurira?

<< Nazad na sadržaj
  < Prethodno
     Sledeće >

Hajka protiv bivšeg sekretara Biroa za komunikacije s medijima u vladi Zorana Đinđića širi se u Srbiji 2014. godine na sledeći način: tri dana nakon konferencije koju je održala Ćalovićeva, 29. juna, konačno pada dogovor, koji je uključivao i obećanje o nenapadanju, da Vladimir Popović gostuje u emisiji Utisak nedelje kod Olje Bećković, koja će ujedno biti poslednja koju će ova snimiti; zvaničan povod za emisiju je smena Rodoljuba Milovića s mesta načelnika UKP devet dana ranije i kampanja koju u to vreme tabloid Kurir vodi protiv Mila Đukanovića i Popovića. Nezvanično, razlog pozivanja gosta u studio TV B92 jeste da se on diskredituje pomoću kombinovanih motiva iz palete trinaestogodišnjeg medijskog linča koji se vodi protiv njega, što je rezultovalo time da ponašanje voditeljke te večeri bude jedno od najneprofesionalnijih u čitavoj njenoj voditeljskoj (ne novinarskoj) karijeri.

Tako pod uticajem Vanje Ćalović, ćerka Matije Bećkovića, uprkos objašnjenju Popovića da nema nikakve veze s postavljanjem porno-snimka na internet i da je za njega saznao kada i 700 ostalih na čije je adrese bio poslat snimak, u nekoliko uzastopnih navrata ignoriše njegove odgovore i nastavlja da ga optužuje usiljenije nego ikad čak i za to da ga je on i snimio, što se nije usudila da tvrdi ni protagonistkinja iz kompromitujućeg spota, pokušavajući time da umetne u Popovićeve reči nešto što on nije ni rekao, i jasno stavljajući do znanja čitavom auditorijumu s kakvim predubeđenjem i namerama je pozvala gosta u emisiju. Popović je objasnio da je, nakon što je pogledao snimak, januara 2014. godine, zbog licemerja tobože „humanitarne aktivistkinje“ i „borca za ljudska prava“ sa zadovoljstvom prosleđivao imejl koji je dobio svima koje zna. Takođe je rekao da je na poslednjim izborima u martu 2014. godine glasao za Srpsku naprednu stranku i da je Aleksandar Vučić jedini političar koji je pokazao da je promenio svoju politiku u odnosu na onu čiji je nekada bio deo. Onako kako je Vanja Ćalović postala „najhrabrija žena“ prema mišljenju američke ambasade u Podgorici kada je za svoju sramotu optužila Mila Đukanovića, slično je i Olja Bećković, nakon što je za svoj doprinos ukidanju sopstvene emisije i jednostranog raskida ugovora od strane poslodavca okrivila Aleksandra Vučića, dobila orden Legije časti u rangu viteza, koji joj je 30. aprila 2015. godine uručila Ambasada Francuske u Beogradu.[1]

Desetak dana uoči emitovanja emisije, nakon što je uz pomoć kartelski organizovane skupine podgoričkih urednika i direktora medija – Milke Tadić Mijović, Mladena Milutinovića i Željka Ivanovića – optužio crnogorskog premijera, Biberovog „Makijavelija“, da želi medijski da zagospodari Srbijom, zbog čega bi Vučić trebalo da se pričuva, Kurir se sa Đukanovića ustremljuje na Popovića zbog izjave koju je ovaj dao Danasu u vezi s udruživanjem „tzv. boraca za ljudska prava i fašista“ i „atmosfere koja podseća na 2003. godinu“, ali i podataka koji su se pojavili na portalu E-novine Petra Lukovića, bliskom Vladimiru Popoviću, o udruženju medijskih kolaboratora koje stoji iza teksta u tom tabloidu. Tako nastaju prilozi „RAZOTKRIVEN: Kurir isterao Bebu na čistac!“, od 18. juna, i „BEBA ŠIRI STRAH: Kurir optužen da sprema ubistvo premijera Vučića!“, od 19. juna, u kojem uspaničena redakcija Kurira traži od nadležnih organa da provere podatke koji se pojavljuju na E-novinama, ne usuđujući se decidno ni da napiše ime tog internet portala. Kada je po povratku iz posete Sloveniji Vučić izrazio slaganje sa Đukanovićem i Popovićem i sutradan zbog smene Milovića, koji je bio glavni logističar kampanje u Kuriru, organizovao konferenciju za novinare u Vladi Srbije, novinarka ovog tabloida postavila je premijeru neobično pitanje – da li će ih zaštiti od napada kojima su izloženi – kao da upravo na tom pitanju treba da se prelomi odnos srpske politike prema Crnoj Gori. U međuvremenu, redakcija ovog lista falsifikuje deo Vučićeve izjave u kojoj je, misleći na to da su ovakve stvari koje radi Kurir moguće samo u zemljama poput Srbije, rekao da je u Srbiji „uvek bilo teže i drugačije baviti se politikom nego u Sloveniji“ – u: „uvek bilo teže i drugačije baviti se politikom nego u Crnoj Gori“, potpuno menjajući značenje, koje sada sugeriše da je u Crnoj Gori mnogo lakše baviti se politikom kada je ona uvezana s kriminalom.

Za to vreme, E-novine pišu o nizu povezanih lica koja stoje iza čitavog projekta u Kuriru, listu koji nedovoljno upućeni istovremeno proglašavaju da je pod kontrolom Aleksandra Vučića: o crnogorskom tajkunu Dušku Kneževiću, načelniku UKP Rodoljubu Miloviću, njegovoj sekretarici i ličnoj partnerki Mariji Nenić, Tihomiru Trišiću, Vladimiru Božoviću i Tatjani Vojtehovski. Nekadašnja novinarka Marija Nenić radila je 2009. godine na kanalu TV B92 policijsku emisiju Patrola, da bi zatim sa istom prešla na RTS, u kojoj je pravila priče o policijskim akcijama i promovisala Upravu kriminalističke policije. Na predlog Milovića, povukla se iz novinarstva da bi postala jedan od glavnih operativaca za vezu između UKP-a i medija. Pandan ovoj je današnja emisija Dosije na TV Prva, koju vodi Mašan Lekić, koji je povodom uspeha svoje emisije napomenuo kako je najpre morao da osvoji poverenje UKP-a i Milovića; rezultat testa takvog poverenja bila je epizoda o „narko-klanu“ Darka Šarića, u kojem su ključni protagonisti emisije morali biti korumpirani ili novinari-u-neznanju Stevan Dojčinović i Miloš Vasić. Kurir je 2009. godine pisao o tome da je protiv Marije Nenić podneta krivična prijava zbog nelegalne izgradnje višespratnice na adresi Sanska 43 u beogradskoj opštini Voždovac, dok se zakonski vlasnik zemljišta od tri ara na kojoj se nalazi zgrada od pet spratova vodi kao lice koje je nestalo i za koje se tvrdi da nikada nije uspelo da dobije dozvolu za gradnju.[2] Tatjana Vojtehovski, nekadašnja voditeljka emisije Trenutak istine na TV Pink, vlasnica PR agencije Wojtehovski communications i u to vreme potpredsednica firme Adria Media d. o. o., angažovana je od strane Aleksandra Rodića u odbranu i zaštitu Kurira na društvenim mrežama, na kojima omalovažava Vladimira Popovića i njegove saradnike, istovremeno krijući da radi za žutu štampu.

     Sledeće > 
  < Prethodno
<< Nazad na sadržaj

 
  1. Upravo će deo o samodoprinosu i ponašanju Olje Bećković koje je tek na kraju dovelo do raskida ugovora u budućnosti medijski biti potisnuto i prekrojeno pitanjem koje je, posle mnogih, 4. marta 2016. godine ponovila i Branka Dimitrijević, supruga pokojnog Vojina Dimitrijevića, dugogodišnjeg direktora Beogradskog centra za ljudska prava, u jednom od, kako idejno tako i stilski, upadljivo dekadentnijih tekstova na sajtu Peščanik, pod nazivom „Sećate li se devedesetih?“: „Treba pronaći onog volšebnog svemoćnog vlasnika B92 koji, kao vlasnik, ima interes da ukine jednu od najkomercijalnihih emisija na B92 – jer Vučić s tim ’nema nikakve veze’, to je odluka vlasnika, je li?“ Pitanje pak koji bi vlasnik vratio u program voditeljku koja je ideju prelaska na drugi kanal do te mere ispolitizovala da je nanela nepovratnu štetu kako vlastima, tako i toj medijskoj kući, javno ih i s visine ponižavala, verujući da je toliko bitna, i time još više provocirala vlasnika – nikom više ne pada na pamet da ga postavi.
  2. „Patrola za pljačku“, Kurir, 19. jul 2009.
 
Ištvan Kaić © All Rights Reserved.
Vrh strane