Baza tekstova iz oblasti politike, kulture i psihoanalize
 
Od putinizacije Srbije do evropeisanog Miškovića Izvor: peris.com
Facebook Twitter Google
18.10.2013 / Komentari

Od putinizacije Srbije do evropeisanog Miškovića

Američka kompanija za lobiranje i odnose sa javnošću "Podesta grupa" već mesecima unazad intenzivno učestvuje u angažmanu odbrane kontroverznog srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića, sa providnom strategijom da se u čitav proces umeša motiv evropskog puta Srbije i iskoristi proces pridruživanja ovoj zajednici kako bi domaće pravosuđe odustalo od daljeg gonjenja njihovog klijenta. Podesta istovremeno, preko inostranih lobista i domaćih “klijenata” uporno nastoji da u javnosti i među evrospkim zvaničnicima kreira lažnu sliku o Aleksandru Vučiću kao čoveku koji sprovodi putinizaciju Srbije i Miroslavu Miškoviću kao srbijanskoj verziji progonjenog ruskog oligarha Mihaila Hodorkovskog.

Poznato je da je Mišković februara ove godine angažovao poznatu lobističku grupu kako bi izvšila pritisak na evropsku, a time i na srbijansku javnost da se njihovom klijentu ukine pritvor i da mu bude omogućeno da se brani sa slobode. Tada je jedan od glavnih argumenata ove kuće bio da “hapšenje najbogatijeg Srbina uništava privredni ambijent i plaši strane investitore". Za tu priliku Mišković je, kako su mediji prenosili, izdvojio sumu od neverovatnih 20 miliona evra, a Podesta je uz tesnu koordinaciju sarađivala sa sektorom za korporativne komunikacije Delta Holdinga, koji je demantovao prave razloge saradnje sa američkom lobističkom grupom.

"Podesta Grupa je renomirana američka kompanija specijalizovana za odnose sa javnošću, zbog čega je već neko vreme angažovana kao konsultant Delta Holdinga za ovu oblast. Naša praksa je da u svim segmentima svog posla angažujemo vrhunske stranke savetnike, što smo učinili i u ovom slučaju. Verujemo da ćemo u saradnji sa Podesta grupom podići kvalitet kompanijske komunikacije sa celokupnom javnošću što je i predmet ugovora koji smo potpisali. Angažovanje Podesta Grupe nema nikakve veze sa postupkom koji je pokrenut protiv vlasnika Delta Holdinga Miroslava Miškovića, pa ni sa njegovim oslobađanjem iz pritvora", glasilo je tada zvanično saopštenje Miškovićeve kompanije.

Iz korporativnih komunikacija Delta holdinga tvrdili su da su detalji ugovora Delta Holdinga i Podesta Grupe zaštićeni klauzulom o poverljivosti, uz napomenu da vrednost ugovora nije ni približna sumi koja je navedena.

Podesta grupa tada je uputila pismo evropskim i američkim zvaničnicima u kojem je Mišković prikazan kao žrtva autoritarne vlasti "nacionaliste" Aleksandra Vučića i prvi put upoređen sa 'sovjetskim modelom' pristupa prema tajkunima. "Nacionalistički nastrojeni političari, koji su uhapsili Miškovića i stavili ga u pritvor po 'sovjetskom modelu', iskoristili su ga kao žrtvenog jarca da bi sebi podigli popularnost. To su uradili podstičući bes u narodu zbog njegovog bogatstva, demonizujući ga i osuđujući u medijima koji su pod kontrolom države, optužujući ga za lošu ekonomiju i produžavajući mu pritvor bez razumnog razloga", navedeno je u pismu.

Model poređenja sa Rusijom ovih dana je ponovo osvežen, dodatno razvijen u obnovljenom aranžmanu između Delta holdinga i Podeste i konkretizovan u poređenju Vučića sa Vladimirom Putinom, a Miškovića sa Mihailom Hodorovskim. Ovako predstavljena eksproprijacija motiva otvorila je pitanje o meri slučajnosti kojom aktivnost grupe lobista koincidira sa već uveliko razvijenom propagandom na domaćem terenu o putinizaciji Srbije, o kojoj su najviše govorila najpre imena drugosrbijanske “inteligencije” poput Jelene Milić, Svetlane Lukić, Borke Pavićević, Dragoljuba Žarkovića, Teofila Pančića i drugih, da bi se zatim taj termin vrlo brzo ustalio i preuzeo od strane pojedinih stranaka, pre svega LDP-a i Nove stranke.

Odavde sledi retoričko pitanje: da li postoji interesna veza između ovih lica, stranaka i Miškovićeve slobode koja bi direktno obesmislila Vučićevu borbu protiv korupcije, ujedno oslabila njegovu poziciju na vlasti i nagovestila povratak kriminogene opozicije, iste one koja je menjala zakone i podzakonske akte u korist Miškovića, Beka, Matića i sličnih? Krug bi tako mogao biti ponovo zatvoren, priliv interesnog kapitala osiguran, a srpska inteligencija ponovo bi imala čist i crno-beli kritički teren, u kojem koordinatni sistem vrednosti i morala niko ne bi dovodio u pitanje, kao što to vrlo lako čini danas.

Primer sukoba Putina i Hodorovskog pažljivo je izabran da se plasira u javnost jer su mnogi funkcioneri EU godinama unazad žestoko kritikovali vlast u Moskvi zbog politički motivisanog obračuna sa ruskim tajkunom, uključujući i uslove pod kojima je Hodorkovski držan u pritvoru. Na taj način drugosrbijansko skrojeni termin "putinizacija" biva direktno doveden u vezu sa Miškovićem, od čijeg oslobađanja zavisi da li će, paradoksalno, Srbija postati "ruska gubernija" ili neće. U tom smislu, svima koji danas zagovaraju stanje putinizacije u Srbiji pružena je šansa da ujedno agituju i za oslobađanje Miškovića pod eufemizmom narušenih ljudskih prava pojedinaca, napada ili pritisaka vlasti i Vučića lično na sudove i sl.

Tako postavljena šahovska tabla sa igračima pojačana je krovnim iskonstruisanim zaključkom, koji takođe koristi i Podesta: pošto od poštovanja ljudskih prava, tj. pravne države zavisi i evropski put Srbije, odnosno zatvaranje poglavlja 23 i 24 o pravnoj državi i pravosuđu, odustajanje od krivičnog progona Miškovića automatski bi značilo očuvanje ljudskih prava i omogućilo brži ulazak Srbije u EU. Drugim rečima, ulazak Srbije u EU treba da bude blokiran ukoliko se ne promeni tretman prema Miškoviću i ne odustane od “političkih progona tajkuna”, kao i sa njim povezanih stranačkih funkcionera.

Naznačenom lobi-strategijom Vučić mora biti nateran da shvati da "trošak prevazilazi dobitak", odnosno da odustane od slučaja "Mišković" tako što će mu se isporučiti prevelika cena, koju neće želeti da plati. Srbija mora biti zaustavljena na putu ka Evropskoj uniji, sve dok ne postane pravna država, tj. ne oslobodi Miškovića, a interesi Srbije time se neposredno teže izjednačiti sa interesima ovog tajkuna koji u tom smislu ispada humanista i ispeglani simbol časnog poslovanja pod okvirima budućih evropskih regulativa. Dakle, Podesta grupa u saradnji sa Delta holdingom motiv "političkog progona" i "narušenih ljudskih prava" koristi ujedno i radi pranja ugleda Miškovića i kao zgodnu priliku da kompenzuje sve što je nekada, kao biznismen u vremenu devedesetih, značio kroz figuru jednog novog, krajnje modernog, civilizovanog i besprekorno čistog evropskog biznismena, cenjenog u svetskim poslovnim krugovima. Ovaj prevod "žednog preko vode" mogao bi se označiti kao konačan cilj lobi-šeme, u kojoj se etablira atmosfera, gde će svaki dokaz o finansijskim malverzacijama i novčanom kriminalu moći da se preokrene protiv tužilaštva i da bude izvikan kao očajničko montirani politički progon.

Kako se navodi, Podesta grupa procenila je da je nerealno očekivati otvorenu podršku Brisela Miroslavu Miškoviću, ali da je na duge staze moguće promeniti sada dominantno mišljenje prema kome je Vučić dobar i svima prihvatljiv reformista, a Mišković zli korumpirani oligarh. "Srbija treba da naiđe na crveno svetlo EU ako nastavi krivično gonjenje i suđenje Miškoviću. To je suština cele priče, da Beograd u jednom trenutku mora da bira - ili Mišković ili Evropa!" U tom smislu, stavljanje vlasti pred ovakvu dilemu predstavljalo bi svršen čin i rizik da se po cenu isterivanja pravde odustane od evropskog puta, i time izneveri primarni politički cilj. Drugim rečima, vlada bi u tom slučaju bila bukvalno primorana da "odabere" svoje političko opredeljenje za šire javno dobro, a pravog izbora ne bi ni bilo.

"Naš posao u Srbiji jeste da čitav taj slučaj postane iritantan i besmislen, odnosno da odluka o oslobađanju Miškovića posle nekog vremena bude društveno prihvatljiva", ističe neimenovani izvor iz Delta holdinga. Miroslav Mišković nedavno je na sudu zatražio posmatrače iz EU i UN, tvrdeći da su mu u sudnici povređena elementarna prava, a internet portal Peščanik naslovio je poslednji audio prilog razgovora sa predsednikom SDU Žarkom Koraćem "Svi u skloništa" podnaslovom "razgovor o napadu Aleksandra Vučića na Ustavni sud" koji je samo par dana ranije doneo skandaloznu odluku po kojoj su Miškoviću određivanjem “neopravdano dugog pritvora” navodno bila povređena ljudska prava. Slučajno ili ne, zaključite sami.

(e-novine, 18.10.2013.)

 
Ištvan Kaić © All Rights Reserved.
Vrh strane