Baza tekstova iz oblasti politike, kulture i psihoanalize
 
Pobuna gazda Miškovih spavača Izvor: comicvine.com
Facebook Twitter Google
15.10.2013 / Komentari

Pobuna gazda Miškovih spavača

Nastavak rabote, od kojih je poslednja bila skandalozna odluka Ustavnog suda da je Miroslavu Miškoviću povređeno pravo na ograničeno trajanje pritvora, nakon što je 23. jula uz jemstvo od 12 miliona evra pušten da se brani sa slobode, mogla bi biti i epizoda sa Vladimirom Cvijanom, visokim funkcionerom SNS i predsednikom odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo u skupštini Srbije, koja se ovih dana razvlači po medijima

Jedan od glavnih razloga zbog čega je tužilaštvo svojevremeno insistiralo da Mišković ostane u pritvoru jeste sprečavanje upravo onoga što se ispostavlja da vlasnik Delta holdinga radi punom parom otkako je pušten da se brani sa slobode. Nakon epizode sa Mićom Jovanovićem, estradnim rektorom Univerziteta Megatrend, navode da se susreo sa Miškovićem nije negirao ni Vladimir Cvijan, što se saznalo tek nakon poruka koje je tokom prethodnog vikenda uputio na tviter mreži, omiljenom srpskom „društvenom” sredstvu za klevetu i političko kritizerstvo, kojim se na sličan način služe i idol-imena poput Nebojše Krstića, Biljane Srbljanović, a u poslednje vreme i doskorašnja hit-penzionerka Vesna Pešić.

Miškovićevo lobiranje u tom smislu je moguće povezati sa Cvijanovim porukama koje su deo prepiske sa njegovim stranačkim kolegom i poslanikom u skupštini Zoranom Babićem. Svoj mini rat sa stranačkim vrhom Cvijan je započeo komentarišući Babićevu izjavu. „Moj drug Zoran Babić je izjavio 'ceo narod je uz Vučića'. Kao nagradu će dobiti mesto predsednika Saveza za umetničko plivanje. Tako ide u SNS.” U svom odgovoru šef poslaničke grupe SNS je svom „drugaru” poželeo „sreću” sa Miškovićem. U duhu spočitavanja autokratije i stranačkog jednoumlja u SNS, Cvijan je dodao i da smatra da je optužnica protiv nedavno uhapšenog tajkuna Petra Matijevića i funkcionera DS Borislava Novakovića „besmislena”, da bi na kraju samouvereno svojoj stranci uputio otvoreni izazov: „A sad me izbacite iz stranke!”

Nakon što se informacija o njegovom susretu sa Miškovićem i tviter obračunu sa stranačkim kolegama pojavila u medijima, Cvijan, nekada bliski saradnik Borisa Tadića, je izjavio da „ne ruši” Vučića, niti će ga rušiti dok poštuje Ustav i zakone, ali da ne podržava ni bilo čiju autokratiju i disciplinovanje Srbije. „Moramo se zamisliti kakva je poruka ako određujemo pritvore i upropaštavamo domaće privrednike, političke protivnike i njihove porodice.” Cvijan je, pri tom, u relativizovanom tonu potvrdio i da se sastao sa Miškovićem. „Miškovića znam dugi niz godina, ali srećem se i sa mnogim drugim ljudima”, poručio je kontroverzni SNS pobunjenik.

Pozivajući se na izvore iz vrha SNS-a pojedini mediji su preneli informaciju da je Cvijan sa Miškovićem razgovarao po nalogu savetnika predsednika Srbije Olivera Antića, bliskog saradnika Tomislava Nikolića, što Cvijan nije želeo da komentariše, ali je Antić, koji se trenutno nalazi u Rimu, za list Danas odmah reagovao, sugerišući da iza napada na njega i Vučića stoje ljudi koji žele da zaustave borbu protiv korupcije. „Vučić i ja smo poslednjih trideset godina na istoj strani i danas tesno sarađujemo u borbi protiv mafije u Srbiji. I što je naša borba protiv tih kriminalnih grupa veća, to su i njihovi napadi na nas jači”, poručio je savetnik Tomislava Nikolića.

"Ja sam policiji već dao izjavu i rekao sam im da, ako mi se nešto dogodi, obrate pažnju na određeni krivičnopravni predmet”, dodao je Antić, ne želeći da otkrije o kom predmetu je reč i da li zaista neko u SNS pokušava da sruši lidera naprednjaka.

Da predsednik Srbije ipak ne stoji iza napada na lidera SNS pokušao je svojom izjavom da potvrdi i predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Radomir Nikolić, inače sin predsednika Srbije, koji je poručio da će stranački organi ispitati da li tviter kritike Vladimira Cvijana na račun SNS predstavljaju "kršenje stranačke discipline". Na najavu Nikolića mlađeg, Cvijan je munjevito reagovao konstatujući da su kritike iz stranke samo potvrda da je u pravu, ali i dodao da ne misli da će zbog toga biti isključen iz partije. Iste one koju je pre toga nazvao autokratskom.

Pozivajući se na svoje izvore iz najveće vladajuće partije u Srbiji, list Danas je “otkrio” i da je broj nezadovoljnih naprednjaka prilično veliki, a da prednjače oni koji „u svojoj bahatosti smatraju da im pripada mnogo više“. Ukoliko ovi navodi znače da je lider SNS Aleksandar Vučić, postavljajući nestranačke kadrove na mesto ministara, pozivajući strane državljane ili ljude iz drugih stranaka za savetnike i saradnike, izneverio očekivanja mnogih unutarpartijskih kadrova koji su se nadali nekakvom stranačkom nameštenju, onda se tvrdnje Vladimira Cvijana, koji se deklarisao kao protivnik stranačke „autokratije”, po svemu sudeći mogu protumačiti upravo kao glas funkcionera koji nije dobio „dovoljno”. Kompenzacija je po svemu sudeći došla sa druge, sasvim neočekivane strane.

Prema navodima beogradskih medija, Miroslav Mišković je na sastanku sa sebi bliskim političarima i novinarima nedavno otvoreno poručio da ima „spavače” u samom vrhu SNS koji „će se uskoro aktivirati”. Mišković je, prema izvoru iz Delta holdinga, ustvrdio da je Cvijan samo jedan i to najmanje značajan, njegov igrač među viđenijim naprednjacima. Takođe, dodaje se, da spin-stručnjak Mišković smatra da ga Vučić „lično mrzi i progoni” i da je rešio da ga bez dokaza osudi na više od 15 godina zatvora, zahtevajući ujedno od svojih brojnih plaćenika iz politike i medija da ga „maksimalno podrže” zbog nepravde koja mu se navodno sprema. Ne treba biti previše upućen u složene relacije koje postoje u političko-tajkunskim krugovima u Beogradu da bi se izveo zaključak da je Miškovićeva argumentacija na potpuno istom fonu onoga što je povodom optužnica za Matijevića i Novakovića u svojoj tviter pobuni ustvrdio i Cvijan. Kako bi do kraja ispalo da je po sredi samo lični progon, Mišković se svojim bliskim saradnicima pohvalio da je dobio garancije iz samog vrha vlasti da neće biti osuđen i da će Vučić na kraju morati da popusti!

Kometarišući zakulisne igre koje su prethodnih dana punile stupce beogradske štampe, policijski ekspert Marko Nicović je upozorio da je očigledno da se trenutno stvara „ujedinjeni front protiv Vučića” i da je ultimativni cilj tih interesnih grupa da se zaustavi „ispitivanje spornih privatizacija”.

"Vučićeva politika se ne sviđa ni SPS, ni PUPS, ni LDP, ni DS, tako da je moguće da su i oni uključeni. Sada traže pukotine u sistemu, od Cvijana pa nadalje, a 'pukotine' su svi oni koji su alavi na pare. Ovo je trka s vremenom i pitanje je hoće li Mišković pre potplatiti sve koje treba ili će policija i tužilaštvo skupiti dokaze i osuditi ga”, istakao je Nicović.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u ponedeljak i utorak su održana pripremna ročišta u procesu protiv Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, vlasnika „Nibens grupe” Mila Đuraškovića i još osmoro optuženih za malverzacije u putarskim preduzećima. Podsećamo da je pre dva meseca, 14. avgusta, početak pripremnog ročišta bio odložen pod izgovorom da su advokati optuženog bili na moru! Uoči ovog ročišta takođe je nastavljena opstrukcija procesa pokušajem odbrane da uslove suđenja i objektivne okolnosti proglasi kao nefer i nepravične, što je predsednik sudskog veća odbio.

Da se Mišković u svojim zakulisnim igrama van sudnice neće smiriti potvrdila je i poslednja najava njegovih advokata da će zatražiti prisustvo posmatrača Ujedinjenih nacija i Evropske unije u samoj sudnici, što je samo još jedan u nizu trikova da se suđenje odloži u nedogled, po mogućnosti do narednih parlamentarnih izbora kada će Mišković pokušati da ujedini sve na političkoj sceni Srbije protiv Aleksandra Vučića. A kandidata za gazda Miškovu koaliciju ima na pretek i to sa svih strana političkog spektra – počev od ektremnih desničara, SPC i NSFM, DSS, preko borbom protiv korupcije nezadovoljnih delova vladajuće koalicije, opozicionih partija okupljenih oko DS i LDP, pa do dezorijentisanih delova takozvane građanske inteligencije okupljene oko Peščanika i nekih nevladinih organizacija. Jedina dva zajednička imenitelja tog ideološkog i kadrovskog bašibozuka jesu patološka mržnja prema Aleksandru Vučiću i finansijska potpora kapitala koji je za vreme prethodnog režima stečen na kriminalan način.

(e-novine, 15.10.2013.)

 
Ištvan Kaić © All Rights Reserved.
Vrh strane