Baza tekstova iz oblasti politike, kulture i psihoanalize
 
Beko, uzorni poštovalac institucija
Facebook Twitter Google
23.10.2013 / Komentari

Beko, uzorni poštovalac institucija

Kontroverzni tajkun Milan Beko, kao mnogo puta do sada u svojoj karijeri, pokušao je politički da utiče na prilike u Srbiji, izjavivši da Vlada Srbije "ne može da izgura ceo mandat", da bi njen potpredsednik Aleksandar Vučić trebalo da preuzme odgovornost i povede Vladu, a da će i premijeru Dačiću "laknuti kada bude na svom prirodnom mestu". Na ove navode oštro je reagovala Socijalistička partija Srbije.

Nekako baš u vreme kada Aleksandar Vučić govori o privatnom sektoru kao onom koji će u budućnosti imati zadatak da prehrani Srbiju i, rasterećen neizdrživih nameta države, digne njenu privredu na noge, Milan Beko je u svom dobro poznatom stilu dodvoravanja liderima stranaka sa najvećom podrškom građana, izneo niz političkih teza sa očiglednim ciljem da izazivanjem sukoba unutar vladajuće koalicije pokuša da oteža dalji rad Vlade Srbije i time izbegne sopstveno suočavanje sa zakonom.

Nezakoniti vlasnik Luke Beograd, koja je jedna od 24 na listi spornih privatizacija, zapitao se u naletu strateškog politikanstva, kada će Vučić već jednom, kao najpopularniji političar u Srbiji i šef najveće stranke, preuzeti odgovornost da sedne na mesto broj jedan. „Ne može vozač formule jedan da dobije trku na gran priju tako što Šumaher sedi u kabini i navodi vozača 'daj gas, koči, skreni levo, daj malo više desno'. Mora da sedne i da vozi“, metaforično se izrazio beskrupulozni tajkun, neskriveno nervozan i nestrpljiv, nekadašnji ministar za privatizaciju u vreme Slobodana Miloševića.

Po njegovom “stručnom” mišljenju koje treba da izgleda kao savetodavno, kontemplativno i „bezinteresno“, Vučić će biti veliki lider ako prihvati odgovornost, povede Vladu i napravi ekonomski boljitak, a zatim vrati autoritet institucijama i ako dopusti da izgubi vlast tako da ostane čist, a ne da brani vlast po svaku cenu, kao što su radili njegovi prethodnici. Naprasni zaljubljenik u institucije, ograđujući se bezuspešno od političkih konotacija iznetih teza, istakao je istovremeno da je zamrznuo odnose sa političarima i da nema favorite u politici, nego samo ekonomski interes naspram, valjda, dobro poznatog altruizma kojim se do sada rukovodio pljačkajući građane Srbije.

Tokom gostovanja na Pink Televiziji, Beko se posebno arogantno podsmevao radu policije, a time posredno i lideru SPS Ivici Dačiću, izjavivši da je Srbija jedinstvena država u kojoj se policija bavi marketingom! „Najpoverljivije stvari iz istrage koje tek treba da provere i imaju neke ideje o tome oni (policija) prvo izađu u medije i široko to rastrube, kao u mom slučaju, pa onda dođu i razočaraju se“, uznosio se u samoglorifikaciji poznati finansijer stranaka širokog programskog dijapazona, ponavljajući iz dana u dan kako je sve radio po tadašnjim zakonima koje su mu izdejstvovali tadašnji vlastodršci iz Demokratske stranke.

Na otrovne strelice koje je Beko odaslao prema Vladi Srbije Socijalistička partija Srbije je reagovala saopštenjem u kojem je Milana Beka nazvala „oličenjem nesreće koja nas je snašla“, kvalifikujući njegove televizijske nastupe kao manipulaciju. U saopštenju se navodi da Beko, „kad god mu se ime pojavi u nekoj istrazi, otrči do prve televizije da objasni kako su to sve gluposti“ i ocenjuje da on, pre institucija, veruje u „jakog lidera“.

„Od devedesetih on sav svoj uspeh vezuje za jake lidere, sve plašeći se da se neki od njih ne seti da je vreme za institucije. Verovao je u Miloševića, Miru Marković (i to kao član i poslanički kandidat JUL-a), Koštunicu... Sada bi hteo da proizvede još jednog jakog lidera“, smatra SPS ukazujući na Bekov pokušaj interesnog podilaženja prvom potpredsedniku Vlade i lideru najveće vladajuće strane, i to, kako se navodi u saopštenju “baš onog koji je na čelu istraga sumnjivih privatizacija, među kojima se, opet slučajno, našlo i nekoliko vezanih za institucije odanog Milana Beka“.

Dovodeći Bekovu predstavu u stanje teatra apsurda, poznatom tajkunu koji „ne staje na trule daske“ postavljeno je pitanje da nije on slučajno od onih koji su gradili, da bi ih imali, svoje policajce, tužioce, sudije, ministre i novinare. „Ne, naravno, to vreme je prošlo. Danas se veruje u institucije. I zato će Milan Beko svoju odbranu da vodi isključivo kroz institucije. U njih, hvala Bogu, veruje. Ali ne baš odmah, jer je pre toga poverenje u jakog lidera“, ukazala je SPS ironično karikirajući uvlakački pristup beneficijarnog idolopoklonstva ozloglašenog tajkuna.

U saopštenju je na slikovit način rezimiran i mehanizam ovog delovanja. “Beko upada sasvim sam u problem, a onda se vadi preko nekog ko nikakve veze sa njim nema, i to tako što će objasniti nekome da ne treba da bude premijer, nego da to treba da bude onaj kod kojeg se nalaze njegovi slučajevi. Harms bi pisao o Beku, da ga jedan jaki lider nije onomad streljao, Slučajeve broj 2“, dodaje se u saopštenju.

Ono što je nastrašnije u svemu, ističe SPS, jesu stalni pokušaji da se stvari vrate na staro. „Da, u trenutku kada kucamo na vrata Evrope, i to one koja je upravo u Dačiću i Vučiću prepoznala ljude kojima su institucije i sistem na prvom mestu, mi i dalje promovišemo one koji su navikli da sve može da se reši izvikivanjem imena vođe“, aludirajući time na Bekovu subverzivnu idolatriju koja u krajnjem uvek radi samo za njegovu korist i na štetu građana Srbije.

U saopštenju se objašnjava da se postupak „izvikivanja imena vođe“ sastoji u tome da se, čak i kad niko ne pokazuje nameru da to bude, obavezno izmisli makar jedan, jer je svaki vođa važniji od institucija. A kada taj jednom postane vođa, neće mu ni najmanje biti do institucija, nego „do Beka“.

Prema oceni SPS, koja je i ovu priliku iskoristila da se distancira od politike svog nekadašnjeg lidera Miloševića, samo će nas te jake institucije uvesti u Evropu, koja je još devedesetih pokazala šta misli o našim „jakim liderima“, i koja, insistiranjem na završetku istraga o privatizacijama, jasno pokazuje i šta misli o Beku. „I verovatno je najvažniji zadatak ove vlade, Dačića i Vučića i Nikolića i svakog kome je stalo do ove zemlje, da ljudima objasni koliko su, i zašto, institucije važne i koliko one ograničavaju moć političara, i još više, onih koji se na političare pozivaju“, ističe se u saopštenju SPS.

Ovakvim dodvoravanjem Vučiću, Beko se, ukoliko se imaju u vidu procesi koji su u toku protiv Miroslava Miškovića, posredno stavio i na stranu suprotnu tom svom dugogodišnjem prijatelju i najčešćem poslovnom partneru. Razlog za to moguće je pronaći u Bekovoj zainteresovanosti da kao ključni investitor učestvuje u projektu 'Beograd na vodi', koji je nedavno bio predmet razgovora Aleksandra Vučića i Dragana Đilasa.

Beko je u istoj emisiji naveo da nije definitivno odustao od gradnje velikog građevinskog kompleksa na prostoru Luke Beograd, ali je istakao da je za takve poduhvate potrebna i podrška države privatnim investitorima. „Dogovor može da se postigne, ako može bez javno-privatnog partnerstva u kapitalu, a da podršku države dobijemo u administraciji i da ne čekamo na svim nivoima da dobijemo mišljenje šefa“, bio je Beko eksplicitan precizno navodeći povlastice koje zahteva od države.

(e-novine, 23.10.2013.)

 
Ištvan Kaić © All Rights Reserved.
Vrh strane