Baza tekstova iz oblasti politike, kulture i psihoanalize
 
Rodno ravnopravno prebijanje Izvor: huffingtonpost.com
Facebook Twitter Google
26.09.2013 / Komentari

Rodno ravnopravno prebijanje

Da smena gradonačelnika Beograda Dragana Drvoseka Đilasa, ostavlja posledice na „nezavisne i objektivne” medije kakav je toaletoid Blic, pokazuje i današnja ekskluzivna vest u rubrici zabava pod nazivom „Bivša teniserka Martina Hingis uz pomoć majke pretukla supruga”.

Možda inače ne bi bilo posebnog razloga da se bavimo ovim nasiljem u porodici, ali vanredna situacija sa misterioznom proviktorijanskom udrugom Žene sa interneta, kojom se deca, devojke, žene, domaćice, poslovne žene, muškarače, patrijarhalne, žene-zmajevi, uvlakačice, lobistkinje, udavače, neudavače, hipsterke, neizabrane gradonačelnice, evroatlantkinje – a pre svega moralne i ugledne babe narikače – pokušavaju opozvati od svake dalje masturbacije ispred računara nad neodoljivim telima u fotogalerijama malog jeretičkog portala e-novine, i umesto toga skoro pa dverjanski promovisati „porodične vrednosti” sa što većom cenzurom seksa, kaže nam drugačije.

Najpre, promiskuitetna dilema koja deluje zanimljivo spram ove interesne grupe nad kojom bi se svaka savremena feministkinja postidela i ispovratila, jeste pitanje koje nam je servirao DS Veselin Simonović, a reternirala legendarna švajcarska teniserka: kako razumeti famozni deo „uz pomoć” u naslovu? Da li su majka i ćerka tukle muža, ili je ćerka uzela majku i „uz pomoć” iste tukla muža?

Ali, ovo nije ništa, jer misterija postaje sve veća kako se dalje čita vest: „Martinin suprug Tibo Hutin (Thibault) tvrdi da ga je žena pre ovog incidenta varala sa velikim brojem muškaraca i da joj je sve opraštao, ali da je ovog puta prevršila svaku meru.” Iako je u ovakvim situacijama ishod obično obrnut i muškarac redovno agresor, zašto je pa sad Martina, ako je varala muža, bila ta koja je, valjda, koristila svoju majku u svojstvu reketa i palirala muževljevo telo zamišljajući da je loptica koja putuje prema protivnici? Šta će reći Žene sa interneta, hoće li se odreći Martine kao žene?

U svakom slučaju, Martina, nesporno žena, možda i žena sa interneta, budući da ima svoje stranice na drušvenim mrežama, istukla je muža zato što ga je varala. Ako ga je zbog toga tukla, možda ga krivi i za to što je do toga uopšte moralo doći, tako da ipak na neki način zasluženo dobija batine, u intelektualnom rasulu našla se mizogina e-redakcija koja ni demokratskim glasanjem nije uspela da razluči šta se to zaboga desilo i zbog čega.

Čudima ipak nikad kraja, na šta ukazuje i nedavna izjava maltretiranog muža, Tiboa Hutina za International Business Times: „Martina na veoma poseban način shvata moral. Uvek je bila takva; mislim da je uvek bila neverna svojim momcima. Ona nije usamljena u svetu tenisa, što sad zasigurno znam. Ali mislio sam da je ona drugačija od drugih i da me stvarno voli”, rekao je patetični, namagarčeni i još prebijeni muž.

Tako mu i treba kad je mlakonja, i što se žena sa interneta po imenu Martina nije našla sasvim zadovoljena pored njega. Jer pored pravog muškarca nema mesta za druge muškarce, rekle bi moralistkinje. Zato nije Martina ta koja je prevarila muža, nego je muž prevario nju jer se predstavljao kao pravi, pa ju je zajebao tako da se to ne prašta. A kako se desilo da ga vara, znači da ju je izneverio, što je opet krunski dokaz da je on kriv.

Međutim, u daljem tekstu saznajemo da se ženama, bilo u svojstvu vršiteljki radnje ili sredstva pomoću kog se nanosi bol, pridružio i jedan od Martininih partnera Silvio (nije Berluskoni), što može da znači da, pod pretpostavkom da žene ne iskorištavaju muškarce osim kada to iz nekih razloga nisu zaslužili, a čim ih tuku onda su zaslužili. Da li je greh muškarca koji ne zadovoljava sve uslove visoko podignute lestvice bio toliki da je čak i jedan drugi muškarac morao da uleti da ga nauči pameti kako treba postupati sa ženama i nipošto ne izneveravati njihova očekivanja?

Navode da je Hutin pretučen je delimično potvrdila i švajcarska policija, koja je kazala da su dobili poziv o porodičnom nasilju u kući teniserke. Utučena velikom obmanom muža, Martina Hingis se za sada nije oglasila povodom ovog događaja, a u matrijarhalnim delovima interneta kolaju glasine da neće davati izjave za javnost, valjda dok se ne konsultuje sa Biljanom Srbljanović, samozvanom ekspertkinjom za ženske shopping probleme i druga pitanja od šireg društvenog značaja.

(e-novine, 26.09.2013.)

 
Ištvan Kaić © All Rights Reserved.
Vrh strane